2012. már 25.

Veszíts el pár blogot...

írta: korbelygyorgy
Veszíts el pár blogot...

Bloggertalálkozó, 2007.

Jó kis poszttal örvendeztetett meg Buzai Csabi az orosházi könyvtár blogján, lásd a fenti linket. Az a lényeg, hogy öt évvel ezelőtt volt egy bloggertalálkozó Orosházán, melyről egyébként én eléggé el nem ítélhető módon elkéstem, mivel egy céges mítingről nem sikerült időben lelépni. 

Hát igen, jó régen volt, pedig mintha tegnap lett volna. Pedig de sokat változott a világ,  erről szól a poszt Facebook beharangozója alatt gyülekező kommentek hada. Alapesetben oda írnék most, de ha már blogokról van szó, itt fejtem ki, vagyis inkább összegzem, amit a többiek leírtak:

- A blog, mint önkifejezési forma nem szűnt meg szerintem, csak átalakult. Mi több, a kommunikáció fejlődéstörténetének az alapját jelentette, ha nem számítjuk bele, hogy már a webegyes világban is volt lehetőség saját honlapok gyártására, azonban ez nehézkes művelet volt egy mezei júzer számára. Az ingyenes blogok leegyszerűsítették a folyamatot, egy blog adminja egy szövegszerkesztőhöz hasonló bonyolultságú.

- Ha jómagam is visszanézem a régi posztjaimat, sok esetben egy link, illetve két mondat kedvéért hoztam létre egy posztot, ám nem biztos, hogy ilyen rövid közlés megér ennyit, főleg, ha messze volt a számítógép. Nem csoda hát, hogy a mobilról is könnyen elérhető Twitter, Tumblr, illetve egy sima emillel is működő Posterous meghódította ezt a szcénát, s azok is kedvet kaptak a tartalomelőállításhoz, akiket a blogolás nem különösebben hozott lázba.

- Végül lett a Facebook, melynek alapítói, működtetői zseniálisan (vagy ördögien?) beépítették mindazokat a funkciókat saját projektjükbe, melyek kiváltják a fejlődéstörténet korábbi elemeit, hiszen a Facebookon lehet blogolni, mikroblogolni, képeket, linkeket megosztani, helymeghatározni, nem beszélve a klasszikus közösségi funkciókról, azaz ismerősökkel kapcsolatot tartani, jelölgetni, játszani, miegymás. Nézzük csak meg a hatásfokot is: míg öt-tíz éve egy mezei bloggal maximum névtelen anyázásokkal lehetetett önmegvalósítani (lásd fórum), addig most egy Facebook-oldal simán összeránt egy több tízezres tüntetést.

Majd a tízéves találkozót elemző posztnál megnézzük, hogy vannak-e még blogok, mivé lett a Facebook és milyen eszközökön vitatjuk meg mindezeket. Gyanúm szerint ugyanúgy minden más lesz, mint volt, kérdés, mi milyenek leszünk... 

Szólj hozzá

blog facebook orosháza twitter könyvtár bloggertalálkozó buzai csaba