2012. ápr 25.

A diákok érdeklődéssel hallgatták...

írta: korbelygyorgy
A diákok érdeklődéssel hallgatták...

kgyeloadas_1335385478.jpg_500x375

A holnapi újság diákoldalán jelenik meg ez a cikk, mégpedig diákújságírók tollából és az én egyik korábbi előadásomról írtak tudósítást. A csabai Evangélikus gimnázium is benne van az úgynevezett SÉTA programban, ennek keretében beszéltem nekik egy órát valamikor kora tavasszal az online médiáról.

Évente egyszer-kétszer fordul elő, hogy ilyesmire meghívnak, általában szívesen el is megyek, továbbá szívesen foglalkozom a szerkesztőségbe érkező csoportokkal is. Sőt, lassan tíz éve egy egész félévet tanítottam az egyik békéscsabai felnőttképzőben rádiós- és tévés ismereteket, ahogy emlékszem, elég sok reformot vittem a tananyagba, illetve már használtuk a webet a diákokkal kommunikációra, anyagok feldolgozására. 

Ilyenkor azonban mindig mérhetetlen tiszteletet érzek minden pedagógus iránt, hiszen nagyon nehéz dolog odaállni két-három tucatnyi tini elé, akik nagyon sokat tudnak a világról (nagyon sok dologról többet, mint te) és közel egy órán át fenntartani a figyelmüket - szóval ez nekem nem nagyon menne sem rövid, sem hosszú távon...

A SÉTA program keretén belül látogatta meg nemrégiben iskolánk médiacsoportját Korbely György, a beol.hu szerkesztője. Aki nem kevesebbet vállalt, mint hogy bevezetett minket a sikeres weblapműködtetés titkaiba.

 Az előadáson természetesen szóba került a nyomtatott és az elektronikus sajtó közötti különbség. Korbely György szerint lényegi eltérés nincsen, az újságírók ugyanazokat a műfajokat használják, ugyanolyan képességekkel kell, hogy rendelkezzenek. Azonban aki az elektronikus sajtóban dolgozik, birtokában kell, hogy legyen néhány további ismeretnek. Tudnia kell fotózni, filmet és hangot vágni, röviden és frappánsan fogalmazni. Az online médiánál a címadás különösen fontos. Az előadó a hagyományos blues gitáros és egy dj különbségével jellemezte a két médium közötti különbséget. Mindkettő zenével foglalkozik, mindkettőre van igény és kereslet, de más műfajt képviselnek, és a célközönség is eltér egymástól.

Az internetes oldalak elterjedése robbanásszerűen megy végbe. Ennek a technikai fejlődés is az oka, hiszen ma már okos telefonunk segítségével böngészhetünk a neten, ami 10 éve még elképzelhetetlen volt.

Szóba került továbbá a kommentek kérdése is. Az olvasói bejegyzéseket keretek közé kell szorítani, ennek eszközét a beol.hu-nál az előzetes regisztrációban találták meg, és sokakat tart vissza a „Jelentem a moderátornak!” funkció is. A vélemény szent, de a Büntető Törvénykönyv szabályaiba nem ütközhet.

Biztos sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon honnan tudnak mindenről az újságírók. Az olvasók nagy segítséget nyújtanak a „Küldjön hírt!” funkció segítségével, ezen kívül a közlekedési hírekről vagy a bűncselekményekről a rendőrség munkatársai adnak tájékoztatást. 

Végül, de nem utolsó sorban, íme a válasz arra a bizonyára sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy mi az a furcsa négyzet, ami a Hírlap címoldalán napról napra megjelenik. Ez egy úgynevezett QR kód, ami okostelefonnal szkennelhető. Tulajdonképpen egy kétdimenziós pontkód, ami összetett információkat tartalmazhat, és ha erre alkalmas a telefonunk beszkennerjük, majd elvisz minket a megfelelő weboldalra. 

Azt hiszem, hogy az egész csoport nevében mondhatom, hogy rengeteg új információval gazdagodtunk Korbely György látogatása során.

Molnár Natália, Békéscsabai Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium

Szólj hozzá

séta beol evangélikus gimnázium