2014. már 08.

A Trottel új világzenei albumai

írta: korbelygyorgy
A Trottel új világzenei albumai

trottelkiadvanyok_1394275098.jpg_515x397

Olyan két évtizede hallottam először a mára neves márkává nemesedett Trottel kifejezést, akkoriban még egy nagyon húzós punkzenekart jelentett, melyet nem egyszer volt szerencsém látni. Nem is akárhol, hanem az orosházi tiszti klubban, ahol a Kulturális Szemle (szintén jóféle, helyi érdekű punkzenekar) vendégeiként léptek fel.

Ám Széplaki Imi, Kugyela Eörsi és Feldmann Joca, azaz a Kulturális Szemle abbahagyta (egyedül Joca veri még a bőröket a fővárosi Bankrupt dobosaként), Rupaszov Tamás és Trottel folytatta, s lényegébe ma is aktív zenekar, sok-sok tagcserével, zenei fejlődéssel Monodream, illetve Stereodream utótaggal bővülve. 

Igaz, néhány éve éppen Szarvason láthattuk őket az eredeti felállásban, a legendás első kazi, a Your Sincere Innocent dalait is elővéve. Ám most nem a zenekarról van szó, hanem a márka másik zászlóshajójáról, a könyv- és lemezkiadóról, mely eddig is rendkívül fontos kiadványokat jelentetett meg, például nekem évekig bringás útizeném volt az Egyetleneim című film zenéje Ludmillával, Ambbel és a Másféllel.. Rupaszov Tamás soha nem mulasztja el, hogy az új kiadványaiból küldjön egy-egy példányt, nos a közelmúltban újabb küldemény érkezett, benne négy új album, ezúttal világzenei csemegékkel.

Közülük a legismertebb talán még a hőskorból velünk maradt Kampec Dolores, mely, mint tudjuk, a Kontroll egyik utódzenekara. A legendás banda feloszlása után Hajnóczy Csaba és Kenderesi Gabi alapította és nagyon sajátos zenei világgal bélelik ki a magyar rétegzene bugyrait. Az új album címe Tema Principale és lényegében nem is igazán illik rá a világzenei cimke, sokkal inkább egy műfajok felettiség jellemző rá.

Az a helyzet, hogy Guessous Majda Mária neve sokakkal együtt nekem sem mondott semmit, míg meg nem nyerte az ugyancsak Rupaszov Tamásék által menedzselt Folkbeats tehetségkutatót, azóta viszont a legjobbak közt emlegetik, sőt egy amerikai turnéra is eljutott a Folkbeats révén. Repertoárja rendkívül különleges, a magyar mellett török és marokkói dallamokat énekel, illetve játszik triója élén. Az  ÖröMes című album (mely sorrendben a második és utalás Mária becenevére, ami Mesi), a műfaj kedvelőinek kedvence lehet, akárcsak a  Madhuwanti project, mely lényegében egy magyar-pakisztáni közös vállalkozás koncertlemeze Live in Islamabad címmel.

Végül egy válogatáslemez, a Szimpla Garden Hits 2013, mely nevéből következően is a Trottel holdudvarának legjobbjaiból válogat: Vodku, Zombori, Vanmocselló, Bélaműhely, Szeder, Tóth Szabi és Sinha Róbert.

Az elmúlt években sokat beszélgettem, csetelgettem Rupaszov Tamással és ezek nyomán még inkább fejet hajtok kitartása előtt, ahogy az értékek megmentésén és ezek megismertetésén fáradozik egy egyre inkább beszűkülő piacon.

Ezt még nem mondtam el neki, csak kérdés szintjén tettem fel, ha már egy jó ideje ez a vesszőparipám: nagyon jó, hogy itt vannak az asztalomon ezek a hagyományos formátumú albumok, ám talán több hazai és külföldi fogyasztóhoz is eljutnának a valóban nyelvi és földrajzi korlátok nélküli zenék, ha digitális, ne adj Isten streaming formában is terjesztenék őket.

Nekem természetesen így, lemezen is értékesek, amíg van mivel lejátszani őket, de félő, hogy előbb-utóbb nem lesz kéznél senkinél ilyen kütyü, sőt olyan eszköz sem, amikkel át lehetne alakítani őket.

 

Szólj hozzá

recenzió trottel rupaszov tamás