2014. okt 21.

Internetadó? Noooormális?

írta: korbelygyorgy
Internetadó? Noooormális?

Szándékosan távol tartom magam a hazai közélet nagy dolgaitól, egy kicsit outsidernek érzem magam, mit ugatok bele más dolgába, amikor lényegében Németországban nem kell elszenvednem azt a hülyeséget, ami otthon folyik. Abban pedig csak reménykedem, hogy azok, akikkel érintkezem, nem nagyon olvasnak külpolitikai híreket, legalábbis elkerüli az ingerküszöbüket például az, hogy civil szervezeteket kommandósok cseszegetnek, illetve korrupt kormányzati főembereket tiltanak ki az Egyesült Államokból.

Ez a mostani hír az internetadóról teljesen kicsapta azonban a biztosítékot - ha vicc, azért, ha nem vicc, azért.

A vicc alatt azt értem, hogy talán csak a jól bevált kommunikációs fogásról van szó, azaz az Orbán-kormány presztízsét alaposan megtépázó kitiltás-gate-et próbálják meg ellensúlyozni: két hétig mindenki lázasan számolgat, pánikol és elsiratja a szólás- és letöltésszabadságot, majd kiderül: á, Kádár elvtárs Miniszterelnök Úr jóságos, nem enged meg ilyet, és volt internetadó, nincs internetadó.

Ez is undorító dolog, még undorítóbb, ha a dolog mégsem vicc. Akkor viszont tényleg minden odavan, ami sokak mellett számomra is rendkívül fontos ügy volt, mi több az elmúlt több mint másfél évtizedem ennek - nem kevés pátosszal - szolgálatáról is szólt újságíróként, online szerkesztőként, bloggerként és rendkívül kíváncsi magánszemélyként. Voltak víziók, amik most szertefoszlanak (mármint ha komoly a törvényalkotói szándék), például az, hogy az internet egyenlővé tesz gazdagot és szegényt, nagyvárosit és tanyasit, magyart és cigányt, profit és amatőrt és legfőképpen: állampolgárt és az ő szolgáját, aki már jó ideje úgy viselkedik, mintha valamiféle ura lenne ennek a polgárnak. Jaaa, hogy ha adózni kell a netért, talán meghúzza magát?

nomore.gif

Amikor ezt a dühös posztot írom, a háttérben a Deezerről hallgatom a legfrissebb U2-albumot, közben a felhőbe tolom az archiválásra szánt fájlokat, ha végzek, lehet, hogy megnézek egy filmet, természesen online, de az sem kizárt hogy könyvet olvasok (Hunyadi), amit szintén digitálisan szereztem be. Ez otthon hamarosan luxustevékenység lesz, éljen a kilencvenes évek modemes, spórolós netezése és éljen a nyolcvanas évek későkádári töketlensége.

Disconnected.

Szólj hozzá

internetadó