2005. aug 13.

OÉ és OKÉ

írta: korbelygyorgy
OÉ és OKÉ

Az a helyzet, hogy számoltam tízig, húszig, százig és kibírtam, hogy ne csináljak semmit. Nem is fogok addig, amíg meg nem értem Kiss A. János főszerkesztő meghatározhatatlan műfajú írásának szándékát sajtóanyagunk végére biggyesztve a ma megjelent Orosházi Életben.
Asszongyahogy: "Örömmel adunk számot egy-egy új civil szervezet megalakulásáról. A jobbítás szándékával tesszük szóvá, hogy ez az OKÉ: nem teljesen oké. Ugyanis a nyelvileg szabályos betűszó nyilvánvalóan az OKÉE lenne. De ha már valamiért jónak látják megállni az OKÉ-nél (nem vitás, figyelemfelkeltőbb a használatba vett formula), akkor is inkább Oké-nek kellene írni az egyesület nevének rövidítését. Ahogy az sem mindegy, hogy egy járműnek 4, 3, 2 vagy egy kereke van, a nyelvhelyesség sem próba szerencse... A lényeg persze: szélesedik a civilek tábora."
Merthogy főszerkesztő úr téved nyelvészetileg, elég nagyot, de ebbe nem mennék most bele, nyilvánvalóan a tagsággal egyeztetve készül el a válaszcikk, olvasói levél. Meg is sértett 17 alapító tagot Kiss A. János, ez sem vitás, merthogy a "nyelvhelyesség sem proba szerencse" kitétel az bizony sértegetés, de majd ezt is kezeljük valahogy. Számolunk még ezerig, tízezerig, aztán reagálunk.
Inkább a visszhang érdekes: telefonon, e-mailen és a weben elég sokan reagáltak, ki a hozzám hasonló értetlenséggel, mások inkább dühödten vagy "no ugye megmondtam, ilyenek ezek" típusú megjegyzésekkel.
Itt van mindjárt Zs. P., egykori kedvenc szerkesztőtársam (Orosházi Párbeszéd - 1993-1994) aki saját blogján reagált, dr. Dancsó honatya és városatya pedig a Fórum Orosházi Élet topikját frissítette fel ezzel a bejegyzéssel.

Hát igen, valószínűleg nem volt rajtunk sapka (vagyishát stílusosan: sisak).
Szólj hozzá