2007. ápr 24.

Az OKÉ hivatalos záróközleménye a Föld Napjáról

írta: korbelygyorgy
Az OKÉ hivatalos záróközleménye a Föld Napjáról

Mintegy 250 kerékpáros pattant nyeregbe vasárnap délután Orosházán a hely kerékpáros civil szervezet felhívására. A Föld Napja alkalmából megrendezett demonstráción a környezeti értékek védelmére helyezték a hangsúlyt, elsősorban arra, hogy az egészséges környezetért mindenkit felelősség terhel.

Mintegy 250 kerékpáros pattant nyeregbe vasárnap délután Orosházán a hely kerékpáros civil szervezet felhívására. A Föld Napja alkalmából megrendezett demonstráción a környezeti értékek védelmére helyezték a hangsúlyt, elsősorban arra, hogy az egészséges környezetért mindenkit felelősség terhel.

Az Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete (OKÉ) szervezésében immár negyedik alkalommal rendeztek felvonulást, két alkalommal, 2005-ben és 2006-ben a szeptember 22-ei Autómentes Napon, tavaly és idén pedig április 22-én, a Föld Napján. A rendezvény kapcsolódik a fővárosi Critcal Mass eseményeihez, bár az alföldi kisvárosban mások a hangsúlyok: Békés megyében nem elsősorban a kerékpározás létjogosultsáért szállnak síkra a civilek, hanem annak infrastrukturális feltételeiért, a közlekedés biztonságáért, illetve a túlzott gépkocsihasználat visszaszorításáért. Orosháza belvárosában például nincsenek kerékpárutak (csak a kivezető szakaszokon), mellyel összefüggésbe hozhatók a városban történő viszonylag nagy arányú kerékpáros balesetek.
A vasárnap délutáni, a rendőrség által biztosított közös tekerésen mintegy 250 fő vett részt, ám a demonstrációt követő programokhoz mások is csatlakoztak. Gabnai Edit, a helyi Természet Ébredése Társulat tagja, a rendezvény szónoka hangsúlyozta: a környezetvédelem mindenki ügye, mely csak akkor lehet sikeres, ha nem másoktól várjuk a megoldást, hanem magunk is teszünk érte. A rendezvény zárórészében freestyle kosárlabda, capoiera és moderntánc-bemutató szórakoztatta a jelenlévőket, a hangulatról pedig a népszerű szegedi hip-hop duó, Mikrofontos és MiliChab, valamint a Kool Running Crew gondoskodott.
A 2005-ben alapított orosházi civil szervezet a megelőző napon csatlakozott a Magyar Közút Kht. akciójához, melynek célja az utak mentén felhalmozott szemét gyűjtése volt. Az OKÉ aktivistái a 47-es főút elkerülő szakasza mentén a közutas szakemberek vezetésével gyűjtötték a hulladékot. Mint elmondták, aggasztó állapotokkal szembesültek, főként PET-palackok, cigarettás dobozok, személyes iratok kerültek a szemeteszsákokba, de még kidobott háziállati tetemekkel is találkoztak. Különösen azért tartják ezt felháborítónak, mert szinte kizárólag magyar termékekből álló hulladékok alapján nagy valószínűséggel honfitársaink a szemetelők (ezt támasztják alá a megtalált iratok, parkolójegyek, stb.)
Az OKÉ a jövőben az illetékesek határozottabb fellépésére számít, az egyesület bízik benne, hogy az érintett tárcák - GKM és KVVM - megszigorítják a büntetési tételeket és az ellenőrzés hatékony rendszerét alakítják ki.
Az egyesület idei tervei közt szerepel még a szeptember 22-ei Critical Mass mellett egy Orosháza-Zomba-Orosháza kerékpártúra (a Tolna megyei községből indultak el két és fél évszázada az Alföldre az Orosházát alapító telepesek), egy 61 kilométeres túra a várossá nyilvánítás tiszteletére, egy szentivánéji ópusztaszeri kirándulás két keréken és sok más kisebb-nagyobb közösségi, az egészséges életmódot, a környezettudatosságot és a biztonságos közlekedést népszerűsítő program.

Szólj hozzá

bringa oke foldnapja