2009. aug 01.

Megint Komlós

írta: korbelygyorgy
Megint Komlós

Nem is tudom, mikor jártam utoljára Tótkomlóson, ahhoz képest elég sokat foglalkozom vele manapság, de hát nem csoda, ott zajlik igazán az élet.

A legfrissebb élmény néhány órás: egy jópofa előterjesztés-tervezet érkezett a mailboxomba jpg-ben, amiből hír is lett, illetve egy csomó komment. Szóval mostmár országos híre lesz ennek a tehetséges városvezetésnek, akik mostmár a sajtót akarják megrendszabályozni. Nem tudom, blogokra is kiterjed-e Letavecz Ilona ügyvéd működése, mindenesetre adjunk neki egy kis munkát, ami óránként súlyos ezresekbe kerül majd a komlósi adófizetőknek: ez bizony egy tehetséges társulat (beleértve nem csak ennek a förmedvénynek a szerzőit, hanem a pofozkodó állatorvost és a Sztakó Józsit a betegségbe kergető állapotokat), amely nagyban árt a Fidesznek a jövő évi választásokon, mert sokan gondolhatják: ez jön majd a 2010-es várhatóan gigagyőzelem után.

Az alábbi szöveg egyébként úgy komolytalan, ahogy van. Szerintem kettős cél szolgál: egyrészt a helyi ellenzéki lap (felelős szerkesztő, kiadó, tulajdonos: Nédó Géza) és más, a területen mozgó tudósítók (köztük a Hírlap/Beol munkatársa) megfélemlítése, másrészt pedig a komlósi témájú online cikkek kommentelőinek megfélemlítése - és elkapása.

Azt ugyebár senki nem gondolja komolyan, hogy bármely önkormányzat tevékenységének kritizálásáért a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, legyen az "elkövető" hivatásos médiamunkás vagy sima kommentelő. Sokkal inkább az a cél - és ezt már nem először tapasztalom -, hogy megtudják, egyáltalán ki merészel ilyenformán, névtelenül élni alkotmányos jogával.

A jelenlegi gyakorlat ugyanis az, hogy már a nyomozati szakban kikérik a rendőrök az IP-címeket, amit meg is kapnak, hiszen például a mi országos központunk ezzel nem személyes adatot ad ki, azzal a tényleges isp, azaz az internetszolgáltató rendelkezik. Rajtuk múlik, a tényleges felhasználó személyazonossága ismertté válik-e (a gyakorlat az ismereteim szerint, hogy csak alapos gyanú esetén adják ki, tehát nem csak bemondásra). A hatalomnak egyébként valószínűleg többre nincs is nagyon szüksége, hiszen nagy valószínűséggel tisztában vannak a jogi lehetőségekkel, viszont a bosszú édes íze ekkor következik, jöhet a helyi polgár ellehetetlenítése, s akárhogy is nézzük, erre megvannak a megfelelő praktikák, még akkor is, ha kommentelőnk nem függ az önkormányzattól egzisztenciálisan, azért vannak rokonai, ha más nem, gyereke a helyi óvodába, iskolába jár.

 


 

Szólj hozzá

tótkomlós