2011. máj 15.

Euro és vízió

írta: korbelygyorgy
Euro és vízió

A nagyrészt szimbólumokra építkező kormányok - lásd a jelenlegi magyart - imádják a sportsikereket, nem véletlenül került kiemelt helyre a kormányfő kedvenc játéka, a futball. De imádják az egyéb versenyeken való sikereket is, így kapóra jött Rákay Philip kedvenc játéka, a popzene is, hogy nemzeti ügyet csináljanak egy vicces parádéból, amit úgy hívnak, hogy Eurovíziós Dalfesztivál.

Több évtizede van ilyen, én személy szerint már gyerekkoromból emlékszem a flitteres, akkor még többnyire a hagyományos tánczenét preferáló összközszolgálati tévés banzájokra. Nagyon jól látják azok, akik szerint a nemzeti és a nemzetközi zenei életet egyáltalán nem befolyásoló hagyományőrzésről van mindössze szó, ezért aki komolyan veszi az egészet, az esik igazán pofára.

 

 

Nos, a magyar közéletnek sikerült annyira komolyan vennie a dalfesztivált, hogy Orbán miniszterelnök Facebook-oldalán buzdított a drukkolásra, a külügyi gépezet pedig spamkampánnyal próbálta rávenni az éppen nem Magyarországon tartózkodókat, hogy szavazzanak.

Wolf Katival egyébként semmi baj: egy hirtelen előkerült nem tinédzser popdíváról van szó, aki a műfaj szabályai szerint mérnöki asztal mellett tervezett  dalból a legjobbat hozta ki, nem csoda, hogy imádja a média és a közvélemény. (Mondjuk azon egy kicsit csodálkoztam, amikor a tévében megjelent a Ghymes vokalistájaként egy koncerten).

Hiba lenne azonban nemzeti ügyet csinálni ebből az egészből, mert nem az. Még akkor sem, ha csapnivalóan sikerült a szimpátiaszavazás, ami azonban nem Wolf Katinak szólt, hanem hanem annak a nyomulásnak, ami zajlik itten egy éve nemzetközi frontokon (jaja, lejáratásnak is nevezhetjük, de ugye senkinek nem jut eszébe, hogy az IMF, az MSZP, ne adj Isten Daniel Cohn-Bendit buktatta meg Wolf Katit).

Jómagam hellyel-közzel néztem egyébként az elődöntőket és a döntőt és megmondom őszintén, ha zsűri lettem volna, a grúzok produkciójára szavazok, ha pedig azt nézzük, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál vicces. parodisztikus jellegét ki fejezi ki jobban, hát az bizony az ír ikrek produkciója volt. Mutatom, miért...

 

 

 

Szólj hozzá

eurovision wolf kati