2014. máj 30.

Utolsó levél Józsa Misinek

írta: korbelygyorgy
Utolsó levél Józsa Misinek

jozsa_1401448282.jpg_600x779

A Békéscsabai  Jókai Színház mély fájdalommal tudatja, hogy Józsa Mihály újságíró, előadóművész, a Magyar Teátrum újság havilap felelős szerkesztője ma hajnalban hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt. A Jókai Színház társulata fájdalommal veszi tudomásul a megváltozhatatlan tényt, és ha eljön az idő, saját halottjaként kíséri utolsó útjára barátját és művésztársát.

Több mint húsz évvel ezelőtt nagyon ment nekünk ez a nyílt levelezés, Te a hivatalos városi lap főszerkesztőjeként osztottál, én pedig a rebellis Orosházi Párbeszéd szerkesztőjeként reagáltam, vagy éppen fordítva, attól függ, hogy hozta a helyzet. Közben pedig jót kuncogtunk és együtt mentünk el sörözni.

Soha nem értettünk egyet szinte semmiben, legyen az közélet vagy kultúra, Hozzád a konzervatív értékrend állt közelebb, míg én megveszekedett libsi voltam, ami természetesen nem azt jelentette, hogy nem volt átjárhatóság a kétféle gondolkodás között. Bár a mi generációnk a felelős azért, ami most van Magyarországon, mégis a mi generációnkra maradt igazából jellemző, hogy a nyilvánvaló értékrendkülönbség ellenére nekünk mindig is volt mondanivalónk egymás számára.

 

Hiszen dolgoztunk egy szerkesztőségben évekig (Békés Megyei Nap, Rádió 47), sőt a mai napig hálásak vagyunk, amiért te szavaltál az esküvőnkön és hajnalban a násznépet egy gyönyörű sanzonnal ajándékoztad meg.

Aztán mégis a színház mellett döntöttél, hiszen az volt az igazi szerelmed, de médiás képességeidet itt is igénybe vették, neked is köszönhető, hogy a csabai teátrum kommunikációja kifogástalan, hiszen nincs az a az offline és online médium, ahol ne értesülnénk az ott folyó műhelymunkáról, beleértve a közösségi médiát is. Szerettem a közleményeidet, mert azokon már nem sokat kellett dolgozni, még hogyha néha egy-egy jelzőt ki kellett gyilkolnom belőlük - de hát ez a mi régi kis játékunk része volt, legutóbb éppen az István. a király kapcsán szórakoztunk ezzel egy jót.

Kár, hogy az elmúlt években kevesebb idő jutott a beszélgetésekre, többnyire a békéscsabai utcákon volt erre módunk, miközben az óránkat néztük, mert ugye a kötelesség. Az viszont megtisztelő volt, hogy a költészet napján elhívtál szavalni és egy olyan emberre emlékeztünk, akit mindketten nagyra tartottunk, Kovács Gyuri bácsira.

Hát, a sors ilyen igazságtalan, hogy én írom ezt a rendhagyó nekrológot, persze fordítva sem lenne túl kellemes, az ideális állapot az lett volna, ha majd úgy jó ötven év múlva valami olyan firkász ír az életutunkról, aki most még meg sem született.

Ez volt hát az utolsó nyílt levél, erre már nem jön válasz, ha csak nem valami speciális égi csatornán egy frappáns beszólás, persze szmájlival.

 

A Békés megyei Nagyszénáson született, 1962. december 4-én. Gyerekkorát és középiskolás éveit Orosházán töltötte. 

Érettségi után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahová nem vették fel. 1983-ban stúdiós-segédszínészi szerződést kapott a Békés Megyei Jókai Színházban. Hét évet töltött a csabai színház társulatában, és ez idő alatt előadóművészi, majd színészi működési engedélyt szerzett. Több darabnak volt segédrendezője, dramaturgja. Szerkesztett és rendezett különböző versműsorokat, pódium-előadásokat. 

1989-ben, az egykori Népszínház Operatársulata akkori igazgatójának hívására Budapestre szerződött, mint rendezőasszisztens. A Népszínház megszűnte után visszatért Békés megyébe, Orosházára, ahol az Orosházi Napló munkatársa, főmunkatárs, majd 1993. január elsejétől főszerkesztője. Alapítója, műsorvezetője, szerkesztője a város első rádiójának, az Orosháza Hangja Rádiónak.

1996-tól a Békés Megyei Nap című Békéscsabán megjelenő napilap újságírója, szerkesztője öt éven át, közben egy évig a Tessedik Sámuel Főiskola Körös Főiskolai Karának sajtóreferense, majd a Heti Délkelet című lap szerkesztője, újságírója. 2004-ben szerkesztője és részben szerzője a Békés Megyei Jókai Színház 50. évfordulójára kiadott reprezentatív könyvnek.

A médiában töltött 14 éve alatt sem szakított a színjátszással. Tanított a Békéscsabai Ifjúsági Házban működő Csabai Színistúdió nevű több korcsoportos amatőr együttesben. Rendezője, dramaturgja volt a Premier című musicalnek. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő és Csukás István: Ágacska című meséivel pedig Békés megyén kívül az ország több nagyobb városában – az utóbbival Budapesten, a Nemzeti Színházban is –felléptek vezetésével a színistúdiósok. Ágacska átdolgozását 2005/2006-ban a Jókai Színház is műsorára tűzte.

A hivatásos művészeti életbe 2005-ben tért vissza, mint az akkor alakuló Békés Megyei Napsugár Bábszínház tagja. 2007-ben a Békés Megyei Jókai Színház nyári Tartuffe előadásának dramaturgja, és a Jókai Színház művészeti titkára. 

Egyik alapítója, felelős szerkesztője, szerzője a Magyar Teátrum színházi havilapnak. Szervezője, műsorvezetője, előadója volt a nyolc éve indult békéscsabai Irodalmi Estek rendezvénysorozatnak. Munkásságát 2014. február 4-én Életmű díjjal ismerték el.

A színházról, kulturális életről szóló írásait rendszeresen közölték a helyi, megyei lapok, a helyi és az országos szakmai internetes oldalak.

Józsa Mihály hosszantartó, fájdalmas betegség után 2014. május 30-án a békéscsabai kórházban hunyt el.

Szólj hozzá

nekrológ Józsa MIhály