Alföldi blog

Korbely György blogja

2022. nov 04.

Megszűnt volna az Alföldi blog? Nem, csak elköltözött

írta: korbelygyorgy
Megszűnt volna az Alföldi blog? Nem, csak elköltözött

Valóban, tíz hónapja nem frissült ez a blog, ami nem azt jelenti, hogy sutba dobtam volna az írást. Már a sajnálatos események idején, azaz amikor az Index nyilvánvalóan NER-befolyás alá került, elkezdtem keresni egy olyan platformot, ahol nem járhatok így. Hosszas mérlegelés után a Wordpress mellett döntöttem, ugyanis globális szinten tényleg ez a legjobb blog (és ne feledjük el, website) szolgáltató, amelynek ingyenes szolgáltatásai bőven elegek egy vagy több blog kezelésére, de ha esetleg weboldalt indítanék, arra is jó. Az üzleti modelljük egyszerű: reklámokat közölnek az oldalakon, illetve prémium szolgáltatásokat is nyújtanak, például domaineket lehet vásárolni tőlük.

 

Egy jó darabig párhuzamosan működtettem az ...

Tovább Szólj hozzá

index blog.hu wordpress kisvárosi webnapló

2022. jan 22.

Szia uram 2.0: szia gazdám!

írta: korbelygyorgy
Szia uram 2.0: szia gazdám!

 A z utóbbi hetek történései überelték a Szia uram-világ modorosságát. Az új köszöntés a Szia gazdám és itt már rendszerszintűek a károk.

 

Szia uram - pár éve fura volt, amikor még Magyarországon így köszöntött egy kolléga, így furán sznobosan, legalábbis akkor még nem értettem, hogy miféle modorosság ez. Aztán egyre többek stílusába épült be ez az üdvözlési forma, nagyon sok más irritáló szóvirág mellett.

A jelenség időközben kettévált, lett egy lakossági vonulata, mely fotómém formájában terjed a közösségi médiában és nem a NER ifjú kedvezményezettjeinek bicskanyitogató modorát karakírozza ki, hanem azt a seftes, félbűnözői világot, mely gyakori jelenség a nagyvárosok utcáin, aki ...

Tovább Szólj hozzá

gazda linczényi márkó szia uram schadl györgy

2022. jan 15.

iPad mint laptop? Simán, de azért nem dobom sutba a jó öreg ThinkPadet

írta: korbelygyorgy
iPad mint laptop? Simán, de azért nem dobom sutba a jó öreg ThinkPadet

 

Elég sok vlogger, illetve informatikai szakújságíró vizsgálta az elmúlt hónapokban, hogy az iPad Pro új generációi kiváltják-e a számítógépeket, hiszen ezek a csodamasinák nem csak árban és teljesítményben veszik fel a versenyt a deszktop eszközökkel, hanem abban is, hogy immár többre képesek, mint amennyit egy mobil operációs rendszer lehetővé tesz.

Napi it-mix

Életem első iPadjét tavaly kaptam a családomtól, egyfajta ösztönzőként, hogy egy év nemdohányzás lám milyen megtakarításokat jelenthet. Ezzel persze én is tisztában voltam, azonban nem igazán sikerült rászánnom magam a leszokásra, ehhez kellett egy beutaló egy intenzív osztályra, benne egy hét lélegeztetőgép (kell egy hét lélegeztetőgép, ...

Tovább Szólj hozzá

thinkpad ipad brydge ipados

2021. nov 10.

Ezért fizettünk elő a Magyar Hangra

írta: korbelygyorgy
Ezért fizettünk elő a Magyar Hangra

Egy barátom még az offline világban - vagy éppen a kettő határán, úgy az ezredforduló táján büszkén újságolta, hogy a mosdóban két újságot olvas minden hétvégén, egy Magyar Narancsot és egy Heti Választ. Ezzel kívánta érzékeltetni az alapvetően konzervatív érzelmű, de annak a polgári értelmében, nagyjából az én generációmhoz, azaz akkor negyvenes férfi, hogy nyitott mindkét irányba és lényegében az igazság és a minőség érdekli.

kkor még aktív újságíróként én ezt követendő példának gondoltam, mi több, magam is így voltam ezzel, bár én inkább szakmai elvárás miatt jártam át a buborékokat, persze akkoriban még nem így hívták, sőt nem is a mai értelmükben léteztek, inkább csak szánalmas fanatikusok ...

Tovább Szólj hozzá

fizetős online tartalom 444 Magyar Hang

2021. nov 02.

ElkXrtuk helyett megnéztük a Bűnös várost

írta: korbelygyorgy
ElkXrtuk helyett megnéztük a Bűnös várost

Forrás: bunosvaros.hu

 

Ha már Kálomista Gábor nem intézte el Szíjjártó Péter barátjánál, hogy a kommunista németországi mozik is vetítsék az ElkXrtuk című műremeket, így nem tudjuk igazán megtapasztalni az élményt, legalábbis a legális csatornákon. Mondjuk a lányok szombaton megnézték a lörrachi moziban az új James Bondot, én addig lengyel és belga krimiket néztem a Netflixen.

 Tegnap azonban vágytunk már valami igazi hazaira, így kapóra jött a Telex kritikája a Bűnös városról, ami által kiderült, hogy már megtekinthető a film. Kevés vígjátékot szeretek, főleg a magyarokkal állok hadilábon, azonban valamiért Herendi Gábor Valami Amerikája bejött nekem (Valamiért Amerika, hehehe), és mint ismert, ...

Tovább Szólj hozzá

NER Thuróczy Szabolcs Herendi Gábor Stefanovits Angéla Sodró Eliza Bűnös város

2021. okt 24.

Negyvenéves a Beszélő - akik megtanítottak, hogy nem szabad sorok közé írni

írta: korbelygyorgy
Negyvenéves a Beszélő - akik megtanítottak, hogy nem szabad sorok közé írni

Amikor valaki arról kérdez, hogy mi inspirált arra, hogy megpróbálkozzam az újságírással, többnyire elsősorban a korai Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a rendszerváltás előtti Magyar Nemzet, a rendszerváltás utáni Magyar Hírlap neve hangzik el.

 

 

Pedig volt még egy különleges folyóirat, amit nem újságírók készítettek, nem kiadók gondoztak és nem nyomdában készült, mégis sokan olvasták. Ez volt a Beszélő, mely megtanított arra, hogy írni csak úgy érdemes, hogy mondandónkat nem rejtjük kódolt üzenetek mögé, hanem mindent úgy írunk le, ahogy van. Ezt annyira magamévá tettem, hogy csak 1994-től 2013-ig űztem ezt a szakmát, egészen addig, mígnem azon kaptam magam, hogy már a saját főnökeimet is ...

Tovább Szólj hozzá

2021. okt 21.

A magyar Trump lenne Márki-Zay Péter? Akkor már inkább Macron!

írta: korbelygyorgy
A magyar Trump lenne Márki-Zay Péter? Akkor már inkább Macron!

Fotó: Handelsblatt.com

Hölgyeim és uraim, a színpadon a magyar Tankcsapda! - a városi legendák szerint így konferálta fel SImi a Depresszió nevű rockzenekart a Hegyalja fesztivál nagyszínpadán jó másfél évtizeddel ezelőtt. A kijelentés a maga abuszurditása mellett jól rávilágít arra, hogy mi magyarok, de talán az egész világ zenekedvelő közönsége imádja a dolgokat valami máshoz, valami jóval nagyobbhoz hasonlítani.

 Most éppen Márki-Zay Péterről próbálják meg - nem tudom jó- vagy rosszindulatúan, de inkább csak rutinból - azt állítani, hogy ő a magyar Donald Trump. Először csak olyan elemzők hozták ezt elő, akikről tudható, hogy pillanatnyi érdekeik ezt kívánják, egész pontosan megbízóik érdekei, hiszen ...

Tovább Szólj hozzá

Donald Trump Márky Zay Péter Emmanuelle Macron Gurzó Ákos

2021. okt 17.

Miniszterelnök-jelölt a Viharsarokból: most jön a java

írta: korbelygyorgy
Miniszterelnök-jelölt a Viharsarokból: most jön a java

Végre az ellenzéknek is van egy szegénylegény-sztorija

Mint az várható volt, Márki-Zay Péter nyerte meg az ellenzéki előválasztást. Mindkét fordulóban én is rá szavaztam, elmondom, miért.

Bocs, én is a Fideszre szavaztam - ez volt a felirata annak a kitűzőnek, melyet még a kilencvenes évek végén, néhány hónappal a Fidesz-kormány megalakulása után láttam egy srác dzsekijén az egyik egyetemi városban. A jelvényt meg is örökítettem abban a formában, hogy egy, az aktuális helyzetet elemző véleménycikkem végére csattanónak odaírtam, hogy jobb helyeken már ilyen jelvénnyel szaladgálnak a fiatalok, tehát tessék magunkat összeszedni.

A sajátos bocsánat kérő kitűző nem véletlenül, mondjuk nosztalgiázás okán jutott eszembe, bár miért is ne. Sokkal inkább azért ugrott be, ...

Tovább Szólj hozzá

Dobrev Klára Márky Zay Péter MZP

2021. okt 07.

Hogyan lazítsuk meg pórázainkat? - A Facebook-leállás tanulságai

írta: korbelygyorgy
Hogyan lazítsuk meg pórázainkat? - A Facebook-leállás tanulságai

get-facebook-likes.png

A hétfő esti Facebook-leállás felülírta a világ, illetve a hazai közélet lényegében minden fontos eseményét, mind a szerkesztők és az olvasók érdeklődését jobban felkeltette a közösségi oldal, illetve hozzá kapcsolódó hálózat - elsősorban az Instagram, Messenger, WhatsApp leállása, ami hat órán keresztül tartott.

Mint nem függő, ám rendszeresen használó csak későn vettem észre a dolgot, mi több, nem is saját tapasztalataim alapján, hanem a valamelyik hírportál applikációjának értesítéséből, ugyanis éppen vonaton ültem, amikor a fél világ úgy érezte, most vége mindennek, se fácse, se insta, se messenger, se vaccap, most mi lesz ? Éppen Hédi elé haladtam, aki edzésen volt Lörrachban és mivel az autó foglalt volt, ...

Tovább Szólj hozzá

apple facebook nagy testvér facebook-leállás

2021. sze 30.

Izgalmas napok után - előválasztás a kanapén

írta: korbelygyorgy
Izgalmas napok után - előválasztás a kanapén

elovalasztas.jpg

Egyértelműen siker a hazai ellenzéki előválasztás mind a résztvevők számát, mind a (rész)eredményeket tekintve. Én lgalábbis teljesen izgatottan élem meg ezeket a napokat, ha focikedvelő lennék, egy-egy eb vagy vb idején éreznék ilyen másállapotot.

Hála a Momentumnak az olyan távol lévő magyarok is szavazhatnak, mint mi vagyunk, ugyanis emlékeim szerint ők erőltették az online szavazást. Tegyük hozzá, sem életkoromat, sem beállítódásomat tekintve nem tartozom e párt célcsoportjába, azonban sajnos a jelenlegi kínálatot tekintve ők az egyik legkisebb rossz. 

Ennek ellenére nem az ő jelöltjüket támogattam az első fordulóban, hanem - és ezt az előző posztomban nem is rejtettem véka alá -, hanem Márki-Zay Pétert. Tettem ezt ...

Tovább Szólj hozzá

előválasztás Momentum Karácsony Gergely Dobrev Klára Fekete-Győr András Márky Zay Péter

2021. sze 15.

Egérrel szavazok a hétvégén, de még nem tudom, kire

írta: korbelygyorgy
Egérrel szavazok a hétvégén, de még nem tudom, kire

 Mostmár hivatalosan is regisztált online ellenzéki előválasztó vagyok, ma délután ugyanis sikeresen megtörtént a művelethez szükséges első lépés: elfogadták a regisztrációmat. A neheze még hátravan: a miniszterelnökjelölt-jelöltről már van elképzelésem, de helyi szinten tanácstalan, mi több, csalódott vagyok.

elovalasztasme.jpg

Néhány hete ismét orosházi lakosok vagyunk, már ami a lakcímkártyánkat illeti, ezért immár a Békés megye 4. választókörzetben fogunk elő-, illetve ténylegesen szavazni. Ennek egyszerű technikai oka van, a régi orosházi lakás lett a bázis, miután felszámoltuk békéscsabai agglomerációs szelleméletünket, amit a békéscsabai munka miatt alakítottunk ki. Természetesen az év legnagyobb részében, úgy kilencven ...

Tovább Szólj hozzá

előválasztás szabó ervin márki-zay péter sebők éva szelényi zoltán

2021. sze 12.

Színházlátogatás bakancsban és vándorbottal

írta: korbelygyorgy
Színházlátogatás bakancsban és vándorbottal

img_2477.jpg

Teljesen véletlenül botlottunk bele egy remek kulturális projektbe: vasárnapi túránk során a Theatre in dem Bergen elnevezésű tájszínház produkciójával találkoztunk többször is. Nehéz pontosan meghatározni, mi ez a produkció, lényegében a színházi előadás és a performansz sajátos elegyéről van szó, jó erős közösségi háttérrel.

Amit a helyszínen láttunk, illetve utólag a szervező egyesület honlapjáról megtudtuk, az előadások során a közönség a színészekkel együtt vándorol helyszínről a helyszínre a természetben. A színhely maga a környezet, a téma pedig kapcsolódik a Fekete-erdőhöz, ahol maga Häg-Ehrsberg, ez a nagyon kicsi hegyi falu, az egyesület székhelye  is található.

Természetesen nem néztük meg az ...

Tovább Szólj hozzá

színház fekete-erdő tájszínház theatre in den bergen

süti beállítások módosítása